Eğitim Türü | : | Önlisans | Puan Türü | : |
TYT
Önceki Dönem: YGS-1
|
İşçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemeleri ile kalite gerekliliklerine uygun olarak iş akışını düzenler, Beton karışımında kullanılan hammaddelerin uygunluğunu kontrol eder, Beton santralleri ya da beton laboratuarlarında uygun kumçakıl ve çimento karışımını hazırlar, Hazırla-nan bu karışımdan istenilen her farklı sınıfta beton için tasarım yapar, Beton üretimini gerçekleşti-rir, Üretilmiş betonların niteliğini test eder, Şantiye uygulamalarında çalışmaların iş programlarına uygun olarak yürütülmesi konusunda inşaat mühendisine yardımcı olur.
Bu programda eğitim süresi iki yıl olup, genel olarak verilen dersler Malzeme Bilgisi, Yapı Malze-meleri, Statik, Betonarme, Teknik Resim, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Laboratuardır. Yüksek okul eğitimi süresince öğrenciler kredi ve burs imkanından yararlanabilmektedirler. Staj süresince de bir miktar gelir elde edebilirler. Eğitim sonunda kamu kuruluşlarında çalışanlar asgari ücretin 2 katı ücret almaktadırlar. Özel kuruluşlarda çalışma durumunda ise alınan ücret işin pozisyonu,teknikerin yeteneği tecrübesi ve işletmenin büyüklüğüne göre değişmekte birlikte asgari ücretin 2 ile 5 katı arasında ücret alabilmektedir.
Meslek Yüksek Okulu hazır beton programını bitirenler DSİ, Karayolları, Köy Hizmetleri, Bayındır-lık gibi kamu kuruluşlarında tekniker kadrosuyla çalışabilirler. Ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışma şansları vardır. Ülkemizde son dönemde doğal afetler insanları bu alanda biraz daha dikkatli olma-ları gereğini ön plana çıkarmış ve ilgili meslek mensuplarına olan talep artmıştır. İnşaat sektörünün devamlılığı ve sektörde üretim yanında denetim kontrollere yönelik gelişmeler dikkate alınacak olursa önümüzdeki dönemlerde de meslek mensuplarına ihtiyaç yüksek olacaktır. "Beton Teknikerliği" ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, "İnşaat Mühendisliği" lisans programına dikey geçiş yapabilir-ler.