Eğitim Türü | : | Lisans | Puan Türü | : |
EA
Önceki Dönem: TM-2
|
Özellikle Anadolu'nun kültürel mirasına sahip çıkan, bunu kendisine ve insanlığa mal edip, kültürel kimlik olarak benimseyen, koruyan ve tanıtan, çağdaş bilim ve teknolojilerdeki gelişmeler doğrultusunda, günümüz gereksinimlerine ve ülke koşullarına uygun koruma ve onarım faaliyetlerini gerçekleştirebilecek, bu alanlarda bilimsel araştırma ve uygulama projeleri gerçekleştirerek Türkiye'yi uluslar arası platformda söz sahibi yapacak bilim insanları yetiştirmek amaçlanmıştır.
Toprak altında veya üzerinde bulunan, geçmiş uygarlıkların, insanlık tarihi açısından önemli olan pek çok gelişmenin, tarihsel olayların tanıklığını yapan eserlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için, onun belgesi niteliğinde olan eserlerin onarımı ve korunması gerekmektedir. Eserin yeni bir hayata başlaması anlamına gelen bu koruma ve onarım çalışmaları sayesinde, eser üzerinde zamanın, doğanın ve insanların neden olduğu yıpranma ve hasarlar durdurularak, zamana karşı koyma gücü kazandıracak dersler öğretilir.
Ülkemizde her sene gerçekleştirilen ve sayısı yüzün üzerinde olan arkeolojik kazılarda binlerce eser açığa çıkarılmaktadır. Müze depolarında yüz binlerce eser bakım ve onarım beklemektedir. Özel müzeler, kolleksiyoner ve antikacılar son derece kıymetli eserlerin bakım ve onarımını yapacak elemanlara ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanında tarihimize tanıklık etmiş yapılar zamana direnebilmek için nitelikli ve bilinçli yetişmiş elemanların müdahalelerini beklemektedir. Böylesine zengin bir tarih mirasına sahip olan ülkemizde hem yer üstünde mevcut bulunan hem de toprak ve su altından çıkarılan eserlerin konservasyon ve restorasyonunda çalışacak bilgili, donanımlı elemanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır.