Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler

Eğitim Türü : Lisans Puan Türü : EA
Önceki Dönem: TM-4

Amaç

Bu programın amacı uluslararası politika ve güvenlik ile siyasi ekonomi ve diplomasi konularında güçlü bir altyapıya sahip bireyler mezun etmektedir. Birinci sınıftaki uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi ve sosyal bilimlere giriş niteliği taşıyan dersler, ortak bir akademik temel oluşturma amacını taşır. Sonraki yıllarda akademik danışmanlar rehberliğinde seçtikleri derslerle birikimlerini zenginleştiren öğrenciler, uluslararası sahnede rekabet edebilecek niteliklerle diplomalarını alırlar.

Öğrenim

Programın birinci döneminde ulus-devlet odaklı siyasal teoriler ile küresel teori ve vizyonlar ele alınmakta, uluslararası ilişkilerin nasıl bir değişime uğramakta olduğu konusu işlenmekte ve karşılaştırmalı olarak farklı siyasal sistemler analiz edilmektedir. İkinci dönemde bir yandan küreselleşmenin belirleyici dinamiği politik ekonomi irdelenmekte ve bu çerçeve içinde bölgesel işbirliğine dayalı Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkileri çözümlenmektedir. Son dönemde ise küreselleşen dünyanın sorunları ele alınmaktadır. Bu dönemde ayrıca her öğrenci belirli bir konu üzerinde araştırma projesi hazırlamaktadır.

Kariyer

Mezunların iş alanı geniştir. Görev yaptıkları kuruluşa göre, yaptıkları işler araştırma, değerlendirme, analiz, karar alma, anlaşmazlık analizi ve çözümünü içerir. Mezunların çalışma alanları Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, MGK Genel Sekreterliği, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları ve diğer devlet daireleri uluslar arası örgütler, bankacılık sektörü, basın -yayın kuruluşları, araştırma ve danışmanlık şirketleri, stratejik araştırma enstitüleri ve sivil toplum örgütleridir. Mezunların özel sektörde iş bulma olanaklarının coğrafi bir sınırı yoktur. Aksine Türkiye dışında da iş bulma olanağı mevcuttur. Kamu sektöründeki iş olanakları ise büyük şehirler ve özellikle de Ankara ile sınırlıdır.

YKS Tercih Robotu
YKS Hızlı Tercih
KPSS Tercih Robotu