Eğitim Türü | : | Önlisans | Puan Türü | : |
TYT
Önceki Dönem: YGS-5
|
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programında, Gemoloji biliminin uğraşı malzemesi olan kıymetli ve yarı kıymetli süstaşlarıyla (mücevher taşlarıyla) ilişkili olarak, gemolojinin sekiz alt dalını bilimsel olarak inceleyebilen ve uygulayabilen; soy metaller olan altın, gümüş ve platin grubu metalleri ham halden geleneksel el işi ve döküm gibi muhtelif yöntemlerle işleyerek kuyum takısı ve mücevher yapabilen; özgün yada bilinen modellere göre klasik ve bilgisayar destekli (JewelCAD, Rhino, Matrix, Rendering) çizim programlarını kullanarak takı ve mücevher tasarımları yapabilen öğrencilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Programda, iki yıllık eğitim ve öğretim sürecinde teorik dersler, laboratuar uygulamaları ve endüstriye dayalı öğretim verilmektedir.
Kuyumcular Odasının kabul ettiği usta sıfatıyla, yada Çalışma Bakanlığının kabul ettiği tekniker sıfatıyla özel kuyum yada süstaşı işleme atölyesi açabilme imkanına sahip olmalarının yansıra, bu sektörle ilişkili firmalarda bahsedilen unvanlarıyla; yönetim, imalat, tasarım, teknik yada sanat danışmanlığı, satış elemanı vb. alanlarda çalışabilirler. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde mücevher uzmanı olarak, Dış Ticaret Müsteşarlığında, Maden tetkik Arama Genel Müdürlüğü ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünde süs taşları grubu uzmanı olarak, Müzelerde; arkeogemolog olarak, Turizm Bakanlığının Döner Sermaye İşletmelerinde, takı ve süstaşı ürünlerinin pazarlamasında satış elemanı olarak, istihdam edilebilirler.