Raylı Sistemler Yol Teknolojisi

Eğitim Türü : Önlisans Puan Türü : TYT
Önceki Dönem: YGS-1

Amaç

Demir yollarında yol alt yapısı, bakımı üst yapı tekniği ve bakımı, demiryolu döşenecek alanda traverslerin, demiryollarının döşenmesi, bağlantıların ve geçitlerin yapılması, demiryollarının bakımı ve onarımı ile ilgili işleri inşaat veya makine mühendisinin gözetiminde yapan kişidir.

Öğrenim

Mesleğin eğitimi liseden sonra 2 yıldır. 2 yıllık (4 yarıyıl) eğitim boyunca öğrenciler aşağıda yer alan dersleri almaktadırlar. 1.Yarıyılda; Temel Bilgi Teknolojisi, Matematik I, Raylı Sistem Bilgisi, İş Güvenliği, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 1, Teknik Resim, 2. Yarıyılda; Matematik II, Statik Mukavemet, Raylı Sistem Trafiği, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri II, Yapı Malzemeleri, Topografya, 3. Yarıyılda; Zemin Mekaniği, Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri I, Yol Alt Yapısı ve Bakımı, Yol Makineleri, Köprüler ve Tüneller, 4. Yarıyılda; Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemleri II, Üst Yapı Tekniği ve Bakımı, Ray Kaynağı, Yol Projesi ve Demiryolu Tekniği, Bunun yanı sıra 1. yılın 1. ve 2. yarıyıl dönemlerinde, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Beden Eğitimi gibi kültür derslerini öğrenirler. Öğrenciler Personel Bilgisi, Genel Elektrik Elektronik Bilgisi, Genel Raylı Sistem İşletmeciliği, Genel Makine Bilgisi, Demiryollarının Tarihi Gelişimi, Yol Geotekniği gibi mesleki dersleri seçmeli ders olarak okumaktadırlar. Ayrıca, 30 iş günü staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Kariyer

TCDD Genel Müdürlüğü ve bazı büyükşehir belediyelerince taşeron firmalara verilen metro ve tramvay yapımı işleri bu meslekte çalışma alanlarıdır.

YKS Tercih Robotu
YKS Hızlı Tercih
KPSS Tercih Robotu