Tekstil ve Halı Makineleri

Eğitim Türü : Önlisans Puan Türü : TYT
Önceki Dönem: YGS-1

Amaç

Teknolojinin gelişmesiyle tekstil ve halı fabrikaları gün geçtikçe daha karmaşık makineler kullanmaya başlamışlardır ve sonuç olarak bu son sistem makineleri kullanacak kalifiye elemanlara ihtiyaç doğmuştur. Türk halı ve tekstil sektörüne büyük avantajlar getirecek, üretim süreçlerinin akademik bir altyapıya sahip nitelikli elemanlar tarafından gerçekleştirilmesi firmaların uzun vadeli hedefleri açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Öğrenim

Türkiye’deki tekstil ve halıcılık bölümleri, iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokulları şeklinde düzenlenmiştir. Bu iki yıl içerisinde 30 ila 60 gün arasında bir staj dönemi vardır. Öğrenciler halı ve tekstil atölyelerinde ve fabrikalarında bu stajlarını tamamlayarak teorik eğitimi uygulamayla birleştirirler

Kariyer

Mezun olduklarında “Teknikeri” unvanı alırlar. Bu meslek yüksekokulları ara eleman yetiştirmekte ve mezunlar halıcılık ve tekstil işletmelerinde tekniker, desinatör, satış-tanıtım sorumlusu ve eksper olarak çalışabilmekte veya Çıraklık ve Teknik Eğitim Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri, Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlı birimler, özel işletmeler, özel atölyeler ve kişisel üretim alanlarında tasarımcı, danışman, teknik eleman ve uzman olarak istihdam edilmektedir. Bazı mezunlar özel sektörde usta öğretici veya kalite kontrolcü olarak görev alabilirken kimileri ise tekstil sektörünün diğer dallarında iş bulabilmektedir.

Eğitim Türü Puan
Türü
Taban
Puan
Türkiye
Başarı
Sırası
Kontenjan
Tekstil ve Halı Makineleri
Gaziantep Üniversitesi
Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu
Önlisans TYT 242,457 1.746.775 40 Aday
YKS Tercih Robotu
YKS Hızlı Tercih
KPSS Tercih Robotu