Sevgili üniversite adayları, TYT ve AYT’den sonra tercih döneminin zorluklarını yaşıyorsunuz. Size yardımcı olabilmek amacıyla hazırladığımız Tercih Robotu (www.tercihrobotu.com.tr) hizmetinizde. ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzu sizler için elektronik ortama aktardık.
Tercih bildirimlerinizde son 5 gün. 5 Ağustos 23.59'da sistem kapanacak Tercihiniz için ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda yer alan tüm bilgileri ve YÖK'ün açıkladığı baraj sıralarına uygun listelemeyi elektronik ortamda www.tercihrobotu.com.tr internet sitemizde bulabilirsiniz. Sonuç belgenizi, üç ayrı yöntemle sisteme aktarabilir ve girdiğiniz kriterlere göre tercihlerinizi oluşturabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken tamamen ücretsiz olarak alacağınız bu hizmetten yararlanmayı unutmayın.
Tercih listenizi oluştururken önemli konuları dikkatinize sunmak isteriz.
1- Lisans ve Önlisans programlarını tercih etmeniz için gerekli baraj puanları bu yıl itibarıyla kaldırıldı. Y-TYT veya Y-AYT puanınız ile istediğiniz tüm programları tercih edebileceksiniz. Ancak bu durum tercih ettiğiniz bölüme yerleşeceğiniz anlamına gelmez. En doğru tercih listenizi hazırlamanız için Tercih Robotu'nu kullanın.
2- ÖSS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre AOBP katsayınızın 0,12 veya ek puanla çarpılacağı ortak puan türlerindeki başarı sıranızdır. En çok okumak istediğiniz bölümü, başarı sıranızın %30 üstünde olsa bile birinci sıraya yazın. Eğer bölüm değil de en çok istediğiniz üniversiteyi seçmek istiyorsanız, başarı sıranıza göre yerleştiğinizde, yatay geçiş veya çiftanadal, yandal seçeneklerini araştırın.
3- Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 24 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun. Son 4 tercihinizde bu sene sıralardaki sıkışmayı da öngörerek Türkiye Başarı Sıranızın en az % 30 oranında altta olan bölümlere yer veriniz.
4- Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun. Örneğin SAY'cılar aynı zamanda EA puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bölümü SAY ve EA puan türlerine karşılık gelen Türkiye Başarı Sıralarına göre karma olarak hazırlamalıdırlar. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Tabiki sizin için öncelik SAY bölümleri ise böyle bir sıralama da yapabilirsiniz.
5- ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL veya Y-TYT bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL veya Y-TYT verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer. ÖSYM'nin izlediği yol şöyledir; Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL veya Y-TYT puanına sahip, aynı bölümü tercih etmiş iki aday (tercih sırası aynı olmak zorunda değil) bu bölüm için oluşturulan Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL veya Y-TYT puanı sıralamasında, o bölümün kontenjanı olan sırayı eşit olarak paylaşıyorlarsa; yerleştirmede öncelik, o puan türünde HAM SAY, EA, SÖZ, DİL veya HAM TYT puanı yüksek olana verilir. O da eşitse, o puan türünün ana alan testlerinde neti daha yüksek olana, o da eşitse daha üst sırada tercih edene öncelik verilir. Tercih sıranızın önemi burada ortaya çıkar. Bu durumunuz da diğer adayla eşitse, OBP’si büyük olana, sonra da yaşı küçük olana öncelik verilir. Onlar da eşitse kura çekilir ve kurayı kazanan yerleştirilir.
6- AYT veya TYT bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Adaylar da bir önceki yılın başarı sırası ve taban puanını göz önünde bulundurarak tercihlerini sıraladığı için bu durum biraz yumurta-tavuk meselesine dönüşür. Yine de bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir. Taban puanlar sınavın zorluğu, aday sayısı gibi etkenlerle daha fazla değişkenlik gösterirken, başarı sıraları, kontenjan artışlarına ve adayların gösterdiği sınav başarısına göre değişebilir. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmayın ve başarı sırası aralığınızı geniş tutun.
7- Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin ücretli olduğunu unutmayın. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programlar vardır ve paralıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, diğer dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye hem de yurt dışında okunan yıllar için bir bedel ödenir.
8- Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına göre pek çok kriter yer alabilir. Bu koşulları, her bölüm için ÖSYS kılavuzundan incelemenizin zor olduğunu bildiğimiz için Tercih Robotu'na yerleştirdik.