Eğitim Türü | : | Lisans | Puan Türü | : |
EA
Önceki Dönem: TM-1
|
Otel, lokanta, yemek fabrikası, fastfood, pastane vb yerlerde yiyecekiçecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan kişidir.
Eğitim süresince öğrenciler; Turizm Endüstrisine Giriş, Turizm Sosyolojisi, Ticari Matematik, Ekonomi, İşletme, Gıda Teknolojisi, Mesleki İngilizce, Yiyecekİçecek Hazırlama ve Pişirme, Yiyecekİçecek Hizmetleri Yönetimi, Yiyecekİçecek Ekipman Bilgisi, Pazarla-ma, Menü Planlama, İçecek Bilgisi ve Bar Yönetimi, Yiyecek İçecek Satın Alma ve Kontrol, Bilgi-sayar, Türk Mutfağı, Tatlı ve Pasta Bilgisi, Mesleki İngilizce, Restoran İşletmeciliği, Catering (İkram Hizmetleri), Yiyecek İçecek İşletmelerinde Halkla İlişkiler gibi dersler alırlar.Ayrıca, Dünya Mutfakları ile ilgili seminer çalışması ve 2 ay yaz stajı yaptırılır.
Yiyecek içecek işletmeciliği programını bitiren kişilerin çalışma alanları oldukça geniş sayılabilir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere otel,restoran, pastane, yemek fabrikası, bar, fastfood, catering (ikram hizmetleri), konaklama tesisler vb. gibi yiyecekiçecek üretimi ve tüke-timiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler.Yabancı dil bilgisi olanların iş bulma şansı daha yüksektir. Meslek elemanları çalıştıkları işyerlerinde zamanla satın alma müdürü, yiyecekiçecek müdür ve tesis müdürü konumuna kadar yükselebilir. Ayrıca, kendi adlarına işyeri açma olanakları da vardır. Yiyecek İçecek İşletmeciliği ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde "Beslenme ve Diyetik", "Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmen-liği" ve "Ev Ekonomisi" lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
Eğitim Türü | Puan Türü |
Taban Puan |
Türkiye Başarı Sırası |
Kontenjan | |
---|---|---|---|---|---|
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi |
Lisans | EA | 249,511 | 891.656 | 55 Aday |
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi (Kuşadası) |
Lisans | EA | 245,230 | 944.141 | 55 Aday |